Butiksrånare allt yngre

Antalet butiksrån ökar stadigt sedan flera år tillbaka. En ny kartläggning av Brottsförebyggande rådet, BRÅ visar att över hälften av rånen begås ungdomar mellan 15 och 20 år.
– Först när jag satte mig och tänkte vad är det som kunde ha hänt. Det hände mig inte någonting fysiskt, men just det här psykiska överfallet är det värsta, säger Krystyna Gustafsson har blivit rånad två gånger i sitt arbete i pressbyråkiosken i Fruängen i södra Stockholm. Jourbutiker mest utsatta Det är de kvällsöppna butikerna med en eller få anställda som oftast blir rånade, jourbutiker och liknande. I stockholmsområdet rånades år 2000 var sjätte bensinstation. Butiksrån är i mångt och mycket ett ungdomsbrott. Hälften av rånarna är mellan femton och 20 år gamla, många tidigare ostraffade. Det som överraskade utredarna är att den yngsta åldersgruppen bland rånarna är den som är tyngst beväpnad säger Louise Ekström på BRÅ: – Det som är anmärkningsvärt många ungdomar, omkring hälften av dem som var misstänkta på anmälan, har utfört rånet med hjälp av skjutvapen. Ovanligt med fysiska skador Det är inte så vanligt att rånoffren skadas fysiskt och oftast är bytet litet. men för de drabbade sitter minnet i länge säger Krystyna Gustafsson. – Nu är jag jämt rädd. Det sitter långt inne, jag kanske inte är rädd så jag tänker varje sekund, men det sitter i bakhuvudet att det kan vara vem som helst som kommer in i butiken. Speciellt på kvällarna och kanske tidigt på morgonen.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".