Mona Sahlin.

S ska förändra sin skolpolitik

Socialdemokraterna bör byta skolpolitik. Det anser nya partiledaren Mona Sahlin som tycker att partiet förlorat trovärdighet och talat om fel saker.

– Vi har fastnat i ganska i längden ointressanta debatter, tycker jag, som om vi vore emot ordning och reda, att vi vore emot kunskap, eller att det stora är när man får betyg och i hur många steg. Istället för; hur sorterar man ungar i skolan, hur öppnar man fler möjligheter för arbetarungarna att verkligen kunna ta sig vidare inom utbildningsväsendet, säger Mona Sahlin.

Ett rådslag ska tillsättas
Socialdemokraternas egen valanalys visade att partiet har tappat i förtroende i skolpolitiken. Sahlin vill nu snabbt förändra detta genom att tillsätta ett rådslag, en insamling av synpunkter inom partiet och LO-facket, vilket ska resultera i en ny skolpolitik redan till hösten.

Sahlin kan själv tänka sig både tidigare betyg och fler nationella prov än i dag, och hon tror också att jordmånen för en omprövning i partiet är god efter valförlusten.

– Också ett parti som vårt behöver förnya vår syn på utbildningspolitiken. Man kan faktiskt både opponera och förändra för egen del, det är det vi gör nu.

Självkritiska röster
Den tidigare socialdemokratiska skolministern Ylva Johansson har varit inne på samma självkritiska linje i en debattartikel nyligen.

Också den som senast i raden var ansvarig för den socialdemokratiska skolpolitiken, tidigare skolminister Ibrahim Baylan, säger sig välkomna en omprövning även om han idag inte har några konkreta svar på vad som bör förändras.

– Det är det vi ska diskutera nu, det är därför vi ska ha ett rådslag. Jag tror det är viktigt att partiets medlemmar får en möjlighet att resonera, diskutera och utforma en bra och moderna politik, som också därmed kan stå i opposition till den, tycker jag, ganska gammalmodiga politik som regeringen för, säger Ibrahim Baylan.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".