Flera saneringsprojekt på gång i miljonprogramsområden

Miljonprogrammets bostäder håller på att komma in i medelåldern och är i starkt behov av sanering. Men det handlar också om människorna som bor i husen. Det säger Gårdstensbostäders förra vd, Stina Fransson, som kan räkna in en enorm värdestegring.

– Det var en väldigt god affär för bolaget och för kommunen, därför att om man ser till marknadsvärdena på fastigheterna så steg de från 35 till 714 miljoner kronor på sju år, säger Stina Fransson.

Gårdsten står modell
Gårdstensbostäder i Göteborg fick stora samhällsbyggarpriset förra året för sin metod att mobilisera lokala krafter vid saneringen. Så Gårdsten får vara modell nu när BQR-Rådet för byggkvalitet - med hela bygg- och bostadsbranschen, vill dra i gång åtta till tio saneringsprojekt i miljonprogramsområden runt om i landet.

Parallellt med den fysiska upprustningen av husen handlar det om att rusta upp välfärden för de boende, säger Stina Fransson. Det här nya saneringsprojektet handlar inte om att ge pengar till själva ombyggnadsarbetet.

– Nej, utan det som är hårdvaluta i dag är faktiskt kunskap och metoder för exempelvis att mobilisera de boende. Metoder för att sänka driftskostnader, metoder för att utveckla ett socialt kitt i det här sammanhanget.

Sanering kostar minst sex miljarder
Saneringen av miljonprogrammets bostäder kostar minst sex miljarder kronor, brukar Boverket säga. Så även om man lyckas mobilisera de boende blir detta dyrt. Här ligger en samhällsfråga av stora mått, säger Stina Fransson.

– Det kan inte vara så att hyresgästkollektivet ska betala de här pengarna. Där måste vi gemensamt se till att höja nivån i de här nedgångna områdena som har fått så lite under de här 30 åren. Det är ett eftersatt underhåll och en skuld till de här områdena, säger Stina Fransson, Gårdstensbostäders förra vd.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista