Kakaobrist ger dyrare choklad

Prist på kakao har dubblerats sen oktober förra året och oroligheterna på Elfensbenskusten i Afrika har fått marknadsvärdet på kakaobönan att stiga till den högsta nivån på 16 år. Elfenbenskusten står för 40 procent av världens kakaoproduktion och soldatupproret i landet tvingar nu Marabous ägare Kraft Foods att höja priset på sin choklad med fem procent.
Annica Johansson är informationschef på Kraft Foods: – Vi gör det här i samråd med våra kunder och vi kommer att genomföra en prishöjning på dryga fem procent i början av februari. Men ni väntar alltså till efter jul som ju är en stor chokladhelg? – Ja, julen är räddad kan man säga. Chokladen väller fram på de löpande banden i Kraft Foods fabrik i Upplands Väsby norr om Stockholm. Kraft Foods är ett amerikanskt bolag, börsnoterat i New York och äger bland annat det svenska varumärket Marabou. I Upplands Väsby arbetar 1000 personer med att tillverka och sälja choklad. Den årliga produktiuonen ligger på 41 000 ton och just när vi guidas runt av informationschefen så har personalen fullt upp med årets julpraliner. För att göra choklad måste man ha kakao, en böna som bara blir dyrare och dyrare. Sen oktober förra året har priset fördubblats och soldatupproret som startade i Elfenbenskusten i mitten av september har ytterligare pressat upp priset. Det eftersom Elfenbenskusten står för 40 procent av världens kakaoproduktion. Kraft Foods vill ha täckning för sina höjda kostnader och har beslutat att höja chokladpriset med fem procent, men först efter nyår. Enligt företagets informationschef Annica Johansson kan chokladen bli ännu dyrare framöver: – Fortsätter kakaopriset att gå upp på det här sättet så kan vi ju inte utsluta att det blir fler höjningar, men det här är något som vi gör gradvis tillsammans med våra kunder, så vi får se. Är ni oroliga för att folk ska hamstra choklad nu inför jul? – Det får de gärna göra, det får köpa hur mycket choklad de vill för min del.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".