USA planerar för ett Kuba efter Castro

USA planerar för att få med sig kubanerna på att göra Kuba till ett demokratiskt land efter snart ett halvt sekel av kommunistiskt styre under Fidel Castro. På tisdagen besökte USA:s särskilda Kubasamordnare Caleb McCarry Stockholm på sin rundresa bland EU-länderna för att få stöd för politiken.

– Målet med den amerikanska planen för Kuba är att få det kubanska folket med på demokratiseringen, säger Caleb McCarry.

Han säger också att stödet för demokrati bland befolkningen är stort, men regimen kontrollerar allt och en av de svåraste frågorna är därför hur folket ska få tillgång till information och nyheter.

80 miljoner dollar på två år
USA har anslagit 80 miljoner dollar under två år för att demokratisera Kuba.

Pengarna går bland annat till att sprida nyheter och information direkt till kubanerna via tv, radio och internet, men också via privata bibliotek och läsestugor som hålls i privatpersoners vardagsrum.

Ända sedan Fidel Castro tog makten på Kuba i januari 1959 har USA försökt att få bort honom.

Kritik mot USA planer
Kritiker menar att USA:s försök att demokratisera Kuba i själva verket är ett försök att själv få kontroll över Kuba, men det förnekas av Caleb McCarry.

– Det är kubanerna själva som ska ha kontroll. USA erbjuder hjälp, men både vill och kan hjälpa, säger han.

Johan-Mathias Sommarström
johan.mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista