Krav på förnyelse av folkpartiets politik

EU-minister Cecilia Malmström vill inte bli ny partiledare för folkpartiet. Efter beskedet om Lars Leijonborgs avgång har hennes namn nämnts som tänkbar efterträdare men i dag, tisdag, meddelar hon att hon inte står till förfogande.

– Det är förstås alltid roligt att det finns partivänner som tycker att man gör ett bra jobb, men jag har sagt tidigare och jag har inte haft anledning att ompröva det det senaste dygnet, att jag inte vill bli partiledare, sa Cecilia Malmström.

Många länsförbund stödjer Björklund
Mycket talar nu för att det finns ett brett stöd för skolminister Jan Björklund som nästa folkpartiledare. Han var motkandidat till Lars Leijonborg redan då Lars Leijonborg valdes 1997 och han kan nu få chansen eftersom många länsförbund står bakom honom.

Själv ville han nu på tisdagseftermiddagen inte spekulera.

– Jag kan bara svara för mig och för min del kommer jag att ge besked om det är så att frågan ställs på allvar från valberedningen, sa Jan Björklund.

Måste ta igen förlorat väljarstöd
Nästa folkpartiledare har krav på sig att ta igen det väljarstöd som partiet tappade i det förra valet. Och även bland ledande folkpartister finns krav på att politiken måste förändras. Partiets utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson vill se mer av sociala frågor.

– Politiken gäller kunskapsskolan, att arbetet ska löna sig och tuffare tag mot fusket i sjukförsäkringen och det ligger fast. Den måste kompletteras med starkare social-liberala ideal, mer feminism, mer miljö, mera välfärd, mer av den glömda världen och det glömda Sverige, säger folkpartiets Birgitta Ohlsson.

Har inte det här synts tillräckligt mycket under Leijonborgs tid som partiledare?

– Nej, faktiskt inte och jag tror att det är oerhört viktigt att vi slipper den här formen av spekulativa testballonger där uttalanden från diverse folkpartister får ge en felaktig bild av partiet. Exempelvis automatisk gynkontroll av muslimska småtjejer eller automatisk utvisning av utländska medborgare som begår brott och annat som har solkat ner den social-liberala profilen.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista