Telia Sonera ska minska sin personal

När Telia Sonera presenterade sin kvartalsrapport på tisdagen så stod det klar att företaget tappar på bredbandssidan. Det innebär besparingar och att personalen måste minska.

– Vi har ju när det gäller neddragningarna som vi tittar på framåt, redan aviserat vissa personalpåverkande åtgärder i Finland.

– I Sverige så har vi en överenskommelse sedan ett par år tillbaka med de fackliga organisationerna om att vi först definierar åtgärderna, och sedan bedömer vad de får för effekter. Så jag vill inte gå ut och kvantifiera personalpåverkan idag, men det är rimligt att tro att det får en personalpåverkande effekt, säger Anders Bruse, ansvarig för bredbandstjänster på Telia Sonera.

”Besked om uppsägningar dröjer”
Telia Sonera ska spara 1,4 miljarder på den svenska verksamheten i år. Men besked om uppsägningar dröjer, säger Anders Bruse.

Företaget gjorde en vinst under första kvartalet på 5,9 miljarder. Det är bättre än motsvarande period för ett år sen, men mindre än förväntat.

Det är på bredbandssidan som marginalerna minskar, och inom den fasta telefonin. Och det är på samma områden som effektiviseringarna och på sikt personalminskningarna måste göras.

Seko: Företaget börjar i fel ände
Det håller Magnus Brattström på Sekofacket på Telia Sonera håller med om. Men han tycker att företaget börjar i fel ände.

– Man kan ju inte minska på människorna förrän man har tekniken på plats, och sedan kan man ju faktiskt låta människorna kompetensväxla från gammal teknik till ny teknik.

Telia Sonera har nyligen gått igenom en omstrukturering, som har visat att minst 900 personer är övertaliga och har fel kompetens.

Men planer på nya effektiviseringar skapar oro och osäkerhet bland de anställda, säger Sekofackets Magnus Brattström.

– De brukar säga: jaha, nu igen. Man är nog ganska så le på alla dessa omorganisationer och prat om effektiviseringar, när man inte ges möjligheter att göra ett effektivt arbete där man sitter idag, säger Magnus Brattström, Sekofacket på Telia Sonera.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista