Muslimsk kvinnosyn debatteras i Norge

I Norge rasar sedan en vecka en häftig debatt om yttrandefrihet och muslimsk kvinnosyn, sedan 26-åriga Kadra Yusuf slogs medvetslös av ett gäng somalier i centrala Oslo. Detta efter att Kadra, själv muslim med somalisk bakgrund, uttalat sig för en reformerad kvinnosyn i islam.

– Det var så många människor och jag är ganska liten, så de fortsatte att sparka, slå och skrika i Allahs namn, säger Kadra Yusuf i tv-intervju någon dag efter att hon, mitt i Oslo, överfölls av ett gäng unga somalier.

De sparkade henne medvetslös, i Allahs namn, påstod de. Flera greps, några av dem kända av polisen sen förr.

Uttalande i kvällstidning
Sannolikt utlöstes angreppet på Kadra av bland annat följande uttalande i kvällstidningen Verdens Gang: ”När en muslimsk kvinna gifter sig krävs två manliga vittnen. Om det bara finns en man ersätts den andra av två kvinnor. Alltså är en man värd två kvinnor”.

Efter överfallet på Kadra har demonstrationer mot våld hållits, upprop för henne organiserats och medierna fyllts av inlägg om yttrandefrihet i allmänhet och muslimska kvinnors i synnerhet.

Kadra Yusuf vann uppmärksamhet redan för ett par år sedan när hon hjälpte ett tv-team att avslöja förekomsten av kvinnlig könsstympning i Norge.

Rymde hemifrån
Själv bröt hon som tonåring med sin familj och rymde hemifrån till ett kvinnokriscentrum inför hotet om just könsstympning. Den erfarenheten stödjer hon sig också på i de tv-debatter där hon nu deltar

Också regeringen har gripit in. Ansvariga ministern Karita Bekkemellem kallade häromdagen till sig Norges islamska råd för att bättre än hittills dra in dem i jämställdhetsarbetet.

– Det har de tackat ja till, efter det som hände Karda, säger hon.

Kom detta som en överraskning, den debatt som följde?

– Debatten har ju varit där, men det som varit starkt att uppleva med det som Karda upplevde var att hon blev behandlad så våldsamt för att hon yttrade sig, och det är allvarligt i vårt demokratiska samhälle.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista