Stort sparpaket på Danmarks Radio

Medarbetare på främst de lokala kanalerna på Danmarks Radio strejkar i protest mot ledningens beslut om uppsägningar och mycket kraftiga besparingar. Orsaken är att bygget av ett nytt radiohus blev nästan två miljarder dyrare än beräknat.

Senaste medarbetargruppen som gått ut i vild strejk på Danmarks Radio är sportredaktionen som på tisdagskvällen la ner arbetet protest mot styrelsens beslutade sparpaket om nära 300 miljoner danska kronor.

Sportredaktionen skärs ner med två tredjedelar och sammanlagt sägs nästan 300 medarbetare upp, varav 15 procent chefer, de flesta redan till sommaren.

Sporten drabbas hårt
100 miljoner ska sparas på administration och ytterligare nära 200 miljoner på programmen, främst drabbas sport- och underhållningsprogram.

Så långt som möjligt vill danska radioledningen skydda utbud som nyheter, barn och ungdom, drama, film, musik och nya medier.

Men DR kommer inte längre att kunna sända dyrare sportevenemang som olympiska spel, fotbolls-VM och Tour de France.

Kulturprogram läggs ner
En rad kulturprogram läggs ner, en dab-kanal stängs, jazzkonserter stoppas och elektronmusikfestivalen läggs ner och framtiden stavas repriser.

Orsaken till det tunga sparpaketet för dansk public service är byggandet av det nya radiohuset i Örestaden som blev mycket dyrare än beräknat, 4,7 miljarder istället för planerade 3.

Styrelseordförande i Danmarks radio Mogens Munk-Rasmussen säger dock att public serviceuppdraget är oförändrat trots besparingarna och att DR ska fortsätta vara landets viktigaste kultur- och medieinstitution.

På onsdagsmorgonen möts de danska radiomedarbetarna åter för att besluta om eventuella nya strejkaktioner.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista