Hägglund

Hägglund: Vårdnadsbidrag till årsskiftet

Det är fortfarande oklart när regeringen kan infria löftet om att införa vårdnadsbidraget. Socialminister Göran Hägglund hoppas dock fortfarande på att det kan bli till årsskiftet.

– Det arbete som vi nu bedriver i en arbetsgrupp som håller på att utforma den tekniska lösningen för vårdnadsbidraget bedrivs på ett sådant sätt så att vi ska kunna genomföra det 1 januari 2008, säger Göran Hägglund.

Vårdnadsbidraget är kristdemokraternas hjärtefråga och ligger därför Göran Hägglund särskilt varmt om hjärtat.

Bara en del av överenskommelsen
Men det är bara en del i de borgerliga partiernas överenskommelse om familjepolitiken. De andra delarna är en barnomsorgspeng, en kvalitetssatsning på förskolan och en jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen.

Göran Hägglund lovar att socialdepartementet jobbar på för fullt.

– Vi jobbar på på alla de här spåren för att kunna genomföra det så snabbt som det någonsin är möjligt.

Jämställdhetsbonusen komplicerad
Men till partitidningen Kristdemokraten säger Göran Hägglund att just förslaget om en jämställdhetsbonus är komplicerat att utforma och att det kan ta tid innan man har löst alla problem.

Därför skulle en variant vara att börja med vårdnadsbidraget vid årsskiftet och sedan ta jämställdhetsbonusen senare.

Men det säger folkpartiet nej till.

Fp:s hjärtefråga
Jämställdhetsbonusen är folkpartiets hjärtefråga och Johan Pehrson som sitter i riksdagens socialutskott säger att förslagen ska läggas fram samtidigt.

Om det dröjer så är det vårdnadsbidraget som får vänta tills jämställdhetsbonusen är färdig.

– Folkpartiet har varit tydligt med att det är bra om vi kan öka valfriheten när det gäller stödet till barnfamiljer. Det är viktigt att vi också kan förstärka kvaliteten men också se till att jämställdheten kan uppmuntras. Då är detta för oss ett paket som hänger väldigt tätt samman. Så det är måhända komplicerat, men det är den mesta lagstiftningen idag, säger Johan Pehrson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista