Brå informerar i skolan om sexbrott

Många inom skolan känner inte till vad som är ett sexualbrott eller inte. Därför presenterar nu Brå, Brottsförebyggande rådet, en handledning för lärare. ”Var går gränsen” heter den och ska hjälpa lärare att utbilda elever i frågor om sexuella trakasserier och jämställdhet bland annat. (P3 Nyheter)

Linda Naffaa på Latinskolan i Malmö tycker det är bra om man pratar mer om de här frågorna.

– Vi brukar inte prata om det så mycket men vi har fått enkäter som vi fick fylla i för att se hur många som har hört och sett det. Men annars brukar vi inte prata om det, säger hon.

Få igång diskussioner
I handledningen har lärarna exempel som de kan använda för att få igång diskussioner, till exempel en berättelse om Linda som pratat med en äldre kille på internet och blir våldtagen när hon åker för att träffa honom.

Sedan finns också övningar där man till exempel ska svara på hur okej det är att lägga ut nakenbilder på internet på någon som inte vet om det.

Niklas Odén är en av dem som har skrivit handledningen för att utbilda lärare och elever i vad lagen säger.

– Det är ju brott det handlar om och Brå ska ju arbeta brottsförebyggande. Skolan är en av de absolut viktigaste arenorna som vi har eftersom vi i och med skolplikten har alla ungdomar i skolan. Så om vi vill nå ungdomar i Sverige är skolan en jätteviktig plats, säger han.

Osäkerhet om gränserna
Man ska utbilda i sådana här frågor, men det verkar inte hjälpa. När Jämo Claes Borgström gjorde en undersökning kom han fram till att många är osäkra på var gränsen går och därför har Brå tagit fram den här handledningen.

– Ungdomar och även vuxna har inte alltid koll på att man begår ett brott när man till exempel tar någon oönskat på brösten eller liknande, säger Niklas Odén.

Tycker du att det är okej att någon skulle gå bakom dig kalla dig jävla hora?

– Nej, det är klart att jag inte tycker det är okej, säger Athena Khorami, som går på Latinskolan i Malmö.

Skulle du ha gått till dina lärare och diskuterat detta?

– Nej, det hade jag inte. Jag tror inte de hade kunnat ge mig något svar som hade kunnat hjälpa mig, säger hon.

Tona Ishaq, P3 Nyheter
tona.ishaq@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista