"Beslut om ansvarsfrihet rent ceremoniellt"

Det är högsäsong för bolagsstämmor i företagssverige och styrelsen beviljas så gott som undantagslöst ansvarsfrihet för det senaste årets arbete. Men ny forskning visar att ansvarsfriheten i praktiken är en chimär.

– Det ansvarsinsitut som vi har i Sverige och som spelar en ganska framträdande roll på bolagsstämmorna varje år betyder egentligen inte så mycket eftersom det finns så många undantag från regeln.

– Om man vill spetsa till det lite grann kan man säga att ansvarsfrihetsinstitutet i princip och beslutet på stämman är rent ceremoniellt, säger advokat Carl Svernlöv.

Ingen automatik
Ett ja på stämman till ansvarsfrihet för styrelsen betyder inte att enskilda ledamöter automatiskt går fria om det senare kommer fram allvarliga uppgifter om brott, konkurs, ofullständiga eller oriktiga uppgifter i till exempel årsredovisningen.

Sådana omständigheter utgör undantag från lagen om ansvarsfrihet och räcker som grund för att väcka talan.

Det har också skett i några fall och Högsta domstolen har fällt ansvariga i efterhand trots ett ja till ansvarsfrihet på bolagsstämman.

Oklart system
Carl Svernlöv, som lägger fram sin doktorsavhandling i ämnet Ansvarsfrihet på fredag vid Stockholms universitet pekar på vilka konsekvenser det till synes oklara systemet kan få.

– Det kan ge mindre aktieägare ett intryck av att det inte går att föra talan mot styrelseledamöter som har fått ansvarsfrihet när i själva verket möjligheterna kan vara ganska stora, säger han.

Obligatorisk ansvarsfrihet är en nordisk företeelse. Den finns i Sverige och Finland. USA och andra anglosaxiska länder har inte någon sådan lagregel.

Utländska ägare kan rösta nej
Därför röstar utländska ägare hellre nej än ja på svenska bolagsstämmor av ren rutin. Det här problemet kan växa, säger Carl Svernlöv.

– Vi kan komma att få se fall där även i stora börsbolag, där revisorerna har tillstyrkt ansvarsfrihet, stämman kommer att neka ansvarsfrihet på grund av de här utländska aktieägarna som tycker att det är systemfrämmande, säger han.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".