Fastighetspriserna i Tyskland stiger

Svenska investerare vänder sig nu mot den tidigare ratade tyska fastighetsmarknaden efter det att priserna skjutit i höjden i London, Paris och Bryssel. Akelius fastigheter etablerade sig för ett och ett halvt år sedan i Tyskland och efterfrågan pressar nu upp värdet på fastigheterna.

– Sedan vi började vår verksamhet här i Berlin skulle jag säga att priserna på fastigheter här har gått upp med mellan 15 och 20 procent.

– Och det som är intressant är att de inte har gått upp på grund av att vakanserna har gått ner eller att hyrorna har gått upp utan priserna har gått upp på grund av att det finns så ofantligt många investerare som måste investera pengar, säger Jens Nagel, chef för Akelius fastigheter i Tyskland.

Berlin en lågprisstad
Det är de internationellt sett låga priserna, speciellt på bostadsfastigheter, som lockar de utländska investerarna till Tyskland och en lågprisstad som Berlin.

I Berlin går det i dag att köpa centrala fastigheter för cirka tio tusen kronor kvadratmetern, vilket är drömpriser jämfört med nästan alla storstäder i Europa.

Andra svenskar som investerar stort i Tyskland är, förutom Akelius Londonsvensken och miljardären Sten Mörtstedt, som satsar mest på kommersiella fastigheter, och kapitalförvaltaren Acta som nyligen köpte hyresfastigheter i Berlins stadsdel Spandau.

Sent i konjunkturcykeln
Tyskland ligger sent i konjunkturcykeln, arbetslösheten sjunker och tillväxten skjuter nu fart efter flera svaga år. Det när förhoppningar om höjda hyror, lägre vakansgrad och därmed stigande värden på fastigheterna.

Men uppsvinget är än så länge inte tillräckligt för att motivera de kraftiga prisökningarna, trots de låga ingångspriserna, säger Jens Nagel.

I Berlin till exempel är inkomsterna förhållandevis låga och folk har inte råd med några hyreshöjningar. Därför går det inte heller att jämföra med utvecklingen i London och Paris.

Räknar med att Berlin växer
Men framtiden talar ändå för Berlin, säger Jens Nagel.

– På sikt räknar vi med att Berlin kommer att växa genom att staden blir attraktiv även som en plats där nya jobb kommer att växa framöver, säger han.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista