Tillåtet med abort i Mexico City

I Mexico City legaliserades på tisdagen abort fram till vecka tolv i graviditeten. Detta trots starka protester från den katolska kyrkan.

I Mexico City beslöt det lokala parlamentet efter en lång och intensiv debatt på tisdagen att avkriminalisera abort. 

Därmed blir Mexico City den första platsen i Latinamerika, förutom Kuba, där abort inte längre är ett brott.

Hundratals kvinnor dör av olagliga aborter
De senaste veckorna har Mexico Citys gator varit fyllda av demonstrationer för och emot förslaget att avkriminalisera abort.

President Felipe Calderons parti, PAN, och den katolska kyrkan har stått i spetsen för abortmotståndarna. Det medan vänsterpartiet PRD, som regerar i Mexico City, har varit drivande bakom förslaget.

I Mexico dör hundratals kvinnor varje år av illegala aborter. Det är framför allt fattiga kvinnor, som inte har råd att betala privata kliniker eller åka över gränsen till USA.

Samma situation råder överallt i Latinamerika.

Stort steg för Latinamerika
På senare tid har visserligen abortlagarna luckrats upp något.

Kvinnor vars liv är i fara eller som har blivit våldtagna kan idag få abort i de flesta, men långt ifrån i alla, länder.

Men hittills har det bara varit på Kuba som abort har varit en rättighet för alla kvinnor.

Att Mexico City nu avkriminaliserar aborten är ett stort steg som säkert kommer att påverka lagstiftningen inte bara i övriga Mexico, utan i hela Latinamerika.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista