Valobservatörer kritiserar valet i Pakistan

I Pakistan står det nu klart att ett regimvänligt partri vunnit flest röster i parlamentsvalet, samtidigt som islamiska fundamentalister också gått kraftig framåt. Men EU:s valobservatörer är starkt kritiska och anklagar regimen för allvarliga valmanipulationer.
I Islamabad har EU:s valobservatörer vid en presskonferens just lagt fram en rapport om valet i Pakistan, en rapport som är mycket kritisk, man säger att det finns allvarliga brister i valet. Samtidigt är rösträkningen nu nästan klar, och det är ett parti som är lojalt till den sittande militärhärskaren Pervez Musharraf som fått flest platser i det nya parlamentet. Och det, säger EU-observatörerna, beror på att regimen på olika sätt hjälpt fram partiet i valet, samtidigt som andra oppositionspartier motarbetats. Staffan Darnolf, EU:s valexpert, vi har hört här att regimen inför valet inörde restriktioner för politiska partier, vilka andra åtgärder är det som ni inom EU är kritiska mot? – Andra saker som varit centrala är att valkommissionen inte försvarat sitt oberoende gentemot regeringen och andra officiella institutioner, bland annat här i Islamabad. Många bedömare i Pakistan säger att det faktum att Benazir Bhutto och andra oppositionsledare och deras partier motarbetats av regimen har skapat ett vakum, ett vakum som nu fyllts av starkt religiösa partier. Islamiska fundamentalister får en stark ställning i det nationella parlamentet, och en av Pakistans fyra provinser får nu för första gången i landets historia en islamistisk regering. Ledare där har redan börjat tala om att införa islamisk lag och att bannlysa böcker och annat som strider mot islam. Peter Tejler, Sveriges ambassadör i Pakistan, vad betyder valresultatet för stabiliteten? – Många av partierna får nog sätta sig ner och fundera vad de ska göra nu. Alla har ju sagt att de vill bidra till demokrati, att man vill bidra till rätta och korrekta styrelseformer. Och jag tror att om de levererar på det kan utvecklingen bli bättre, men jag tror många undrar om de verkligen kommer att kunna göra det.
Nils Horner, Islamabad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".