Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mördarbakterien kartläggs

Nu skall den så kallade mördarbakterien kartläggas i Europa. Projektet leds från Lund, som är världsledande på forskning om grupp A streptokocker. Man vill få svar på varför antalet fall av den här typen av allvarliga infektioner ökar. Varje år drabbas uppemot 500 svenskar och dödligheten är stor.
– Sjukdomsförloppet är mycket snabbt, därför hinner inte antibiotikan verka trots att själva bakterien är känslig för penicillin, säger projektledare Aftab Jasir. Ingen samlad kunskap Risken för att dö vid en infektion är mellan 30 och 50 procent och sjukdomsförloppet är mycket snabbt, i vissa fall bara tolv timmar. Det finns i nuläget ingen samlad kunskap i Europa om mördarbakteriens utbredning, var problemet är som störst, vilka stammar som orsakar de mest aggressiva formerna av infektion eller om det är samma stammar i olika länder. Nytt fenomen Man vet däremot att det bara är ett fåtal av de 200 olika typerna av grupp A streptokocker som blir mördarbakterier. Ökningen av antalet allvarliga infektioner är ett relativt nytt fenomen, berättar docent Claes Schalén vid Lunds Universitet. – I slutet av 80-talet uppträdde plötsligt många fall av allvarliga streptokockinfektioner, som om något nytt hände. Man hade inte observerat dessa synnerligen allvarliga infektioner under några år. Toxisk chock Mördarbakterien kan leda till en rad sjukdomsförlopp: toxisk chock, en slags förgiftning som drabbar kroppens organ, blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Samarbete i Europa Elva laboratorier i Europa skall nu samarbeta i kartläggningen och i förlängningen hoppas man förstås få så mycket kunskap att det kan bidra till utvecklingen av ett vaccin. Ett vaccin som får betydelse dels för de mindre allvarliga infektionerna som halsfluss och dels för de aggressiva och dödliga formerna. Ett vaccin skulle också få stor betydelse i tredje världen. – Framför allt är det viktitg globalt eftersom streptokocker orsakar reumatisk feber, fortfarande en mycket vanlig sjukdom som drabbar barn i tredje världen, säger Claes Schalén.
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".