Situationen i Irak förbättras

De senaste tio årens embargo har slagit hårt mot den irakiska befolkningen. Det är skriande brist på mediciner, sjukdomar härjar och en stor andel av barnen är undernärda. Men på senare tid har en långsam förbättring av situationen skett.
- För tio år sedan var det här sjukhuset överfullt. Nu gör vi bara sex-sju operationer om dagen, berättar en läkare vid ett sjukhus i Bagdad. Det är brist på pengar, mediciner och sjukvårdsutrustning. Beror på embargot Nu har man bara 70-75 procent av de mediciner som behövs för en anständig vård, vilket enligt läkaren är ett resultat av embargot mot Irak. Läget håller på att förändras Att civilbefolkningen lider i sviterna av den amerikanska krigsföringen och av det internationella embargot, är något man länge hävdat från irakiskt håll. Men nu tar FN udden av det när man säger att läget börjar förbättras. - Det är nu en nedgång av de flesta sjukdomar, säger Ali Hamati, talesman för FN:s humanitära samordning i Irak. Allt större utbud av läkemedel Polio har helt utrotats och sjukdomar som kolera, malaria och turberkolos har gått ner kraftigt. Bristen på vaccin av olika slag håller på att försvinna och det finns ett större utbud av olika läkemedel. Men de måste fortsätta ransoneras. Livsmedelstillgången har förbättrats, och människorna har numera ett nästan fullvärdigt kaloriintag. Men en femtedel av av barnen är fortfarande undernärda, enligt FN.
Sten Sjöström, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".