Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

USA-oro inför möjligt Irak-krig

I USA diskuteras allt mer vad ett krig mot Irak kan komma att betyda för ekonomin. Amerikanska företagsledare är oroliga, och en del av dem protesterade igår mot krigsplanerna i helsidesannonser i dagstidningarna, rapporterar SR:s New York-korrespondent.
”De säljer krig, men vi köper det inte.” I annonser i bland annat New York Times fördes det budskapet fram bredvid bilder av George Bush, vicepresiden Dick Cheney och försvarsminister Donald Rumsfeld. Företagsledare mot Irak-krig Avsändare var ingen fredsorganisation eller politiska motståndare i kongressen, utan en rad företagsledare som i annonsen radar upp argument mot att inleda ett krig mot Irak, inte minst de ekonomiska problem som kan drabba USA. För samtidigt som de politiska och mänskliga konsekvenserna av ett eventuellt Irak-krig diskuteras så analyseras och spekuleras det också kring hur ekonomin kommer att påverkas. Bush-motståndare I annonsen skriver undertecknarna att de 200 miljarder dollar som Vita Huset beräknar att ett krig kan komma att kosta skulle kunna användas till mycket viktigare ting på hemmaplan. För att få fart på den haltande amerikanska ekonomin. En politisk kommentator konstaterar att flera av undertecknarna redan tidigare gjort sig kända som hårda motståndare till Bushs politik. Men även bland andra ledande företagsledare och ekonomer finns oro för hur ett krig kan påverka ekonomin. Det gäller inte minst de kraftiga oljeprisökningar som väntas, de kommer direkt att drabba flertalet företag. Utdraget krig ekonomisk risk Till det kommer osäkerheten om hur de amerikanska konsumenterna kommer att reagera. Ett krig kan få amerikanen i gemen att oroligt hålla hårdare i plånboken, befarar bland andra detaljhandlarna. Visserligen spekuleras det i att en kort och för USA lyckosam militär insats till och med kan stimulera ekonomin, eftersom ett osäkerhetsmoment då försvinner. Men en utdragen konflikt utan tydligt slut lär få allvarliga konsekvenser, då befarar amerikanska toppchefer enligt en enkät inte bara ett kraftigt bakslag för återhämtningen i USA, utan en djup nedgång för hela världsekonomin.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".