Företagsledare protesterar mot Irakkrig

I USA diskuteras allt mer vad ett krig mot Irak kan komma att betyda för ekonomin. Amerikanska företagsledare är oroliga, och en del av dem protesterade igår mot krigsplanerna i helsidesannonser i dagstidningarna, rapporterar vår New York-korrespondent.
De säljer krig, men vi köper det inte - i annonser i bland annat New York Times fördes det budskapet fram bredvid bilder av George Bush, vicepresiden Dick Cheney och försvarsminister Donald Rumsfeld - och avsändare var ingen fredsorganisation eller politiska motståndare i kongressen utan en rad företagsledare som i annonsen radar upp argument mot att inleda ett krig mot Irak, inte minst de ekonomiska problem som kan drabba USA. För samtidigt som de politiska och mänskliga konsekvenserna av ett eventuellt Irak-krig diskuteras så analyseras och spekuleras det också kring hur ekonomin kommer att påverkas. I annonsen skriver undertecknarna att de 200 miljarder dollar som Vita Huset beräknar att ett krig kan komma att kosta skulle kunna användas till mycket viktigare ting på hemmaplan, för att få fart på den haltande amerikanska ekonomin.. En politiska kommentator konstaterar att flera av undertecknarna redan tidigare gjort sig kända som hårda motståndare till Bushs politik, men även bland andra ledande företagsledare och ekonomer finns oro för hur ett krig kan påverka ekonomin. Det gäller inte minst de kraftiga oljeprisökningar som väntas - de kommer direkt att drabba flertalet företag. Till det kommer osäkerheten om hur dom amerikanska konsumenterna kommer att reagera - ett krig kan få amerikanen i gemen att oroligt hålla hårdare i plånboken, befarar bland andra detaljhandlarna. Visserligen spekuleras det i att en kort och för USA lyckosam militär insats till och med kan stimulera ekonomin, eftersom ett osäkerhetsmoment då försvinner. Men en utdragen konflikt utan tydligt slut lär få allvarliga konsekvenser, då befarar amerikanska toppchefer enligt en enkät inte bara ett kraftigt bakslag för återhämtningen i USA utan en djup nedgång för hela världsekonomin.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".