Färre skattelättnader för tyska företag

I tyskland där det pågår koalitionsförhandlingar mellan socialdemokraterna och de gröna har man nu enats om hur man skall komma till rätta med budgetunderskottet.
Budgeten skall vara balanserad till år 2006. Det fastslog finansminister Hans Eichel och det ska bland annat uppnås genom ytterligare upplåning men också genom att införa hårdare reavinstskatter på aktiehandeln. Regeringen kommer också att ta bort skattelättnader för företag när det gäller miljöskatten. En stor sak för Tyskland är att man lättar på banksekretessen. Bankerna ska hädanefter redovisa ränteinkomster och aktieförsäljning från sina kunder till myndigheterna. Man kommer också införa en miniminivå för bolagsskatten för att omöjliggöra nolltaxering genom förlustavdrag. Momslättnader inom jordbrukssektorn kommer också att försvinna och man höjer skatten för naturgas. Däremot kommer regeringen inte att rucka på sambeskattningslagen för makar. Från banker och finansinistitut hälsas regeringens planer med ett lätt godkännande mummel man är å ena sidan tacksam över att regeringen skrinlagt sina hårdaste sparplaner och skattehökningar. Men samtidigt är de flesta kommentatorer idag bekymrade över att ingen regeringen har kraften att göra stora förändringar i tyska ekonomi.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".