Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Drogförespråkare samlade i EU-centrum

Publicerat tisdag 15 oktober 2002 kl 16.45
I Europaparlamentet hålls på tisdagen och onsdagen den här veckan en stor konferens vars syfte är att göra det lagligt att inneha narkotika, men många är kritiska till att Europaparlamentet får användas för det. En av dem är före detta miljöpartistiska EU-parlamentarikern MaLou Lindholm från Hasselarörelsen som var med vid debatten i Bryssel.
– Att anordna möten som direkt strider emot det som EU och EU-parlamentet säger sig stödja - i det här fallet FN:s narkotikakonventioner - där syftet med den här konferensen är att underminera, försvaga och ta bort dem. Att då använda EU-parlamentets lokaler, tolkar, vaktmästare, alltihopa. Det här kostar en massa pengar som alltså alla skattebetalare i EU är med och betalar för att förstöra FN-konventionerna. Jag tycker det är urdåligt, säger MaLou Lindholm. Rörelsen bearbetar politiker Enligt MaLou Lindholm var det gräddan av liberaliseringsrörelsen från Europa och USA som var med vid tisdagens konferens, och just nu kan vi se hur liberaliseringsrörelsen lägger ned stor kraft på att bearbeta politiker. Anledningen är att nästa år ska FN:s narkotikakonvention diskuteras, och då hoppas den här gruppen på nya regler, för först om FN-stadgan kan skrivas om så går det för enskilda länder att göra det tillåtet att inneha knark. Inläggen vid diskussionerna på tisdagen var minst sagt oförblommerade. Drar en gräns för barn Professor Arnold Trebach från USA jämför möjligheten att köpa droger med att handla mjölk i mataffären, ”narkotika bör vara lika tillåtet”, anser han, även om han säger att han egentligen ogillar missbruk, ”men förbudet är fel väg”, säger han, men Arnold Trebach drar ändå en gräns, en gräns som kanske säger en del om konferensens riktning. ”Vi måste betona att vi säger nej till att barn ska få använda droger”, säger Arnold Trebach. En av dem som kommit till Bryssel från Sverige är Erik Lackoma. Han representerar Frihetsfronten och tycker också att det ska vara lagligt att köpa narkotika. – Vuxna människor tycker jag bör anses kapabla att ta ansvar för sina liv, säger han Från vilken ålder är det? – Från att man får rösta i alla fall, svarar Erik Lackoma som svarar att han utgår ifrån att en 18-åring klarar av ett system där det är fri tillgång till narkotika.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".