Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Amerikaner hoppas på kurdiskt stöd i Irak

Kurdiska gerillatrupper kan komma att spela en viktig roll i ett eventuellt krig i Irak. Kurderna har tidigare rest sig mot Saddam Hussein och kan tänkas göra det nu igen, rapporterar Ekots utsände Sten Sjöström från Kirkuk som skulle kunna vara huvudstad i ett Kurdistan.
Av Iraks knappt 25 miljoner invånare är cirka en femtedel kurder. De flesta bor i den norra delen av Irak och Kirkuk är den viktigaste staden. Området runtomkring är oerhört oljerikt och skulle utgöra en solid ekonmisk bas för ett självständigt Irak. Strax norr om Kirkuk börjar flyförbudszonen. Där får endast Natoflyg uppträda och där är Bagdads inflytande bergränsat. Hårt tryck vid öppen omröstning Men i Kirkuk är Saddam Huseins makt ohotad och alla medborgare har varit ute och folkomröstat om hans styre. En kurdisk fotohandlare berättar att han sagt ja till Saddam Hussein. Röstningen i vallokalerna sker helt öppet och ingen syns som röstar nej. Detta trots att Saddam Hussein tidigare bland annat låtit gasa ihjäl 5 000 kurder. Men trycket på befolkningen är hårt och många röstar förstås helt frivilligt ja. Självständigt område Norr och nordväst om Kirkuk har kurderna under flygförbudet skapat ett mindre självständigt område dit Bagdads makt inte når. Där har de bland annat ett eget parlament och egna gerillastyrkor, och nyligen har de viktigaste kurdiska falangerna enats inför utsikten att regimen kan falla. USA överväger att stödja sig på gerilla Inspirerade av vad som hände i Afghanistan överväger amerikanerna att delvis förlita sig på de kurdiska styrkorna i ett eventuellt krig. I Afghanistan var det till stor del Norra alliansen som knäckte talibanerna, och i USA har man hoppats att kurderna skulle kunna spela samma roll i Irak, men jämfört med Norra alliansen har kurderna små styrkor och Irak har en större armé är talibanerna hade, och de senaste signalerna från USA tonar åter ner kurdernas roll. Kurderna tveksamma till att hjälpa Det finns en skepsis bland kurderna om USA:s agerande och avsikter. Efter Gulf–kriget uppmanade dåvarande presidenten Bush kurderna att resa sig, vilket man också gjorde, men de fick ingen hjälp och slogs brutalt ned. Man är rädd att något liknande kan ske igen.
Sten Sjöström, Kirkuk i norra Irak
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".