Pentagon i jakt på krypskytt

Det amerikanska försvarshögkvarteret, Pentagon, ska hjälpa till i jakten på den krypskytt som skjutit ihjäl nio människor i Washingtonområdet. USA:s försvarsminister har fattat det ytterst ovanliga beslutet att förse polisen med spaningsplan.
Övervakningsplanen, RC7-or, är av samma typ som de som används i jakten på narkotikakarteller i Colombia eller för att övervaka militära övningar i Nord Korea. De är utrustade med sensorer och mörker-kameror, men liknar vanliga kommersiella flygplan och kan därför lätt smälta in i det trafikerade luftrummet ovanför Washington DC. Ovanlig åtgärd Det var den federala polisen, FBI, som bad Pentagon om hjälp – en ovanlig åtgärd i USA där militären enligt en lag från 1878 är förbjuden att delta i upprätthållandet av lag och ordning i nationen. Men efter flera timmars överläggningar kunde juridiska experter slå fast att militären får stå till tjänst med utrustning, men till exempel inte själv bestämma vilka platser eller personer som ska övervakas. 1000 poliser Över 1000 poliser från olika distrikt deltar nu i jakten på krypskytten som trots omfattande vägsavspärrningar lyckats fly efter varje mord. Krypskytten är ständig huvudnyhet i alla nyhetssändningar och spekulationerna om vem han är surrar i hela USA. Det är inte mycket som tyder på att han skulle ha med al Qaida eller islamistisk terror att göra, men många experter påpekar att eventuella terrorister nu fått ytterligare en idé om hur man effektivt terroriserar och sätter skräck i en befolkning.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".