Intern s-kamp om ministerposter

Medan statsminister Göran Persson försöker sätta ihop en ny regering, sedan flera ministrar hoppat av, så pågår dragkampen inom socialdemokraternas olika delar. Kvinnoförbundets ordförande Inger Segelström kräver idag att det ska vara precis hälften kvinnor i den kommande regeringen, inte en kvinna mindre.
– Som symbol är det väldigt viktigt, och det är också väldigt viktigt att vi har gått till val på väldigt centrala frågor för kvinnorna i den här perioden. Självklart ska vi ha hälften kvinnor i regeringen, säger Inger Segelström. Om Göran Perssons regering ska bestå av 22 ministrar, som han talade om på tisdagen efter att bland andra Björn Rosengren slutat, fattas nu omkring åtta personer. Om kvinnoförbundet ska få som det vill måste sex av dem bli kvinnor. Just nu finns ministerlistan bara i Göran Perssons huvud, och det är fritt fram för partiets olika delar att ställa krav. Malmös starke man Ilmar Reepalu vill se en särskild integrationsminister. Riksdagsmannen Nikos Papadopolous håller med, och tillägger att det behövs en tung och kunnig person på den posten. – Det måste bli en person som är kunnig om dessa frågor, och som verkligen har gått till grunden med det. – Men det behöver inte vara någon invandrare, utan en person som känner till alla frågor, säger Nikos Papadopolous.
Fredrik Furtenbach, Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".