Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Policygrupp ska öka medvetandet om hungersnöd

Drygt 800 miljoner människor i världen går hungrande varje dag, och av dem dör tusentals av svält. Men det är en smygande katastrof som får liten uppmärksamhet. Det anser en grupp tillsatt av jordbruksministern.
Den svenska regeringen bör därför ta initiativ till ett stort opinionsarbete, liknande det uppmärksammade projekt där svenska ungdomar informerades om Förintelsen under andra världskriget. Det anser den policygrupp som jordbruksministern tillsatt för frågor om livsmedelsförsörjningen i världen, och som nu avslutar sitt arbete. Jämför med Förintelsen Lena Klevenås, som varit gruppens ordförande, vill jämföra hungerdöden med Förintelsen. – Den svenska regeringen har ju väldigt framgångsrikt satt igång projektet Levande Historia, och vi tycker att det här är en förintelse av samma dignitet. Inte med samma aktivitet, men genom en passivitet så låter vi sju miljoner barn under fem års ålder dö varje år. Det pågår, och det får ingen uppmärksamhet, och då behövs det en kunskap om detta för att vi ska kunna förändra denna situation. Vill göra mat till mänsklig rättighet Arbetsgruppen som Lena Klevenås har varit ordförande för har lämnat sju förslag till regeringen, bland annat att Sverige ska verka för att rätten till mat ska behandlas som en mänsklig rättighet vilken som helst, för att människor i fattiga länder på så vis ska kunna ställa sina styrande till svars när det inte uppfylls. Gruppen vill också att Sverige ska verka inom EU för någon form av global beskattning för att få fram pengar till mat åt alla. Ett radikalt och kontroversiellt förslag – och Lena Klevenås tycker inte heller att FN:s mål om att halvera världsvälten till år 2015 räcker. – Jag tycker att vi ska ha en nollvision. Det är inte anständigt, i denna värld så full av rikedom och så full av resurser och möjligheter, att vi ska acceptera att ett enda barn dör av svält. – Det är en fruktansvärd katastrof. Tusen barn dör av svält varje timme, och vi kan göra någonting åt det. Alla resurser finns. Det finns resurser för att producera tillräckligt med mat, det finns pengar, det finns logistik. Det som saknas är den politiska viljan, och då behöver man en politisk vision, en nollvision för hunger och svält!
Maria Sjöqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".