Oskyldigt anhållna ofta invandrare

Personer med invandrarbakgrund är kraftigt överrepresenterade bland dem som blir oskyldigt anhållna eller häktade. Det visar en granskning som Ekot har gjort. Av de fall under 2000-talet där Justitiekanslern, JK, betalat ut skadestånd till personer som frihetsberövats men senare släppts fria rör mer än hälften personer med invandrarbakgrund.
Siffrorna tyder på diskriminering, säger professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki. – Ja, det förvånar mig inte. Det finns en ny dansk studie som visar att just personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade bland dem som har blivit gripna eller till och med häktade i Danmark och sedan släppta utan någon rättegång, så det här skulle jag vilja kalla ytterligare ett belägg för att vårt rättssystem - både i Sverige och andra västländer - diskriminerar invandrare, säger Jerzy Sarnecki. 1 850 granskade fall granskade Ekot har granskat 1 850 ärenden där staten via JK sedan januari 2000 betalat ut ersättning till personer som varit oskyldigt anhållna, häktade eller fängslade, och granskningen visar alltså att personer med invandrarbakgrund är kraftigt överrepresenterade bland dem som varit frihetsberövade utan att åtalas eller åtalats men frikänts vid en rättegång. Mer än hälften av fallen, 53 procent, handlar om personer med invandrarbakgrund. Granskningen visar också att bland dem som suttit frihetsberövade länge, i mer än 100 dagar, har 75 procent invandrarbakgrund. Siffrorna upprör advokat Peter Althin. – Är det riktigt så är det naturligtvis inte acceptabelt att det är på det sättet, därför att i en rättsstat ska alla behandlas lika och lika fall ska få samma påföljd naturligtvis, säger Peter Althin. Oproportionerligt höga siffror Enligt de senast tillgängliga sifforna från Brottsförebyggande rådet, Brå, från 1996, låg personer med invandrarbakgrund bakom 29 procent av alla brott. Därmed är personer med invandrarbakgrund överrepresenterade i brottstatistiken, men siffrorna står inte i proportion till dem som blir oskyldigt anhållna och häktade. Enligt advokat Peter Althin, som bland annat försvarade hemvårdaren Joy Rahman som blivit oskyldigt dömd för mord, måste myndigheterna nu gå till grunden med de uppgifter som Ekot tagit fram: – Är den här slutsatsen – och det ligger väldigt nära till hands – som man kan dra att människor med invandrarbakgrund döms på sämre bevisning i fler fall än andra så är det verkligen en varningssignal att se upp och ta tag i det här, för rättssäkerhet är inte en sak som man har vunnit en gång för alla utan den måste vinnas hela tiden, oupphörligen, säger Peter Althin.
Ulrica Johansson och Nina Odermalm Schei
Research Per Gudmundson
Med personer med invandrarbakgrund menas de som är invandrare eller har minst en förälder som invandrat, en grupp som utgör cirka 20 procent av den svenska befolkningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".