Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stiftelser missnöjda med storbankerna

Missnöjet mot storbankernas förvaltning av forskningspengar är stort bland flera av landets forskningsstiftelser. De flyttar nu sina pengar till andra förvaltare.
Stiftelsen för strategisk forskning har nu flyttat en halv miljard från bankerna SEB och Nordea, säger Olof Sjöström, som är ordförande i stiftelsens kapitalutskott. – Jag tror inte att de här stora förvaltarna haft en i egentlig mening aktiv förvaltning. Och det är ju det man köper in sig i när man är en stiftelse som vår och har stora pengar och vill se en god förräntning på pengarna. Tappade två miljarder Stiftelsen för strategisk forskning skapades i början av 90-talet med pengar från dom nedlagda löntagarfonderna. Sedan dess har stiftelsen kunnat dela ut fyra miljarder till forskningsprogram. Ju bättre kapitalet förräntar sig, desto mer kan stiftelsen dela ut. Åtminstone sett i ett längre perspektiv. Tack vare en omläggning från aktier till tryggare placeringar i obligationer har stiftelsen kunnat undvika det värsta raset, ändå har kapitalet sjunkit med över två miljarder sedan toppåret 2000. Samtidigt som börsen rasat så har bankerna skött förvaltningen slentrianmässig genom att nöja sig med börsens index, låta placeringan följa en utvald grupp kända börsbolag, i stället för söka placeringar som kan gå bättre än genomsnittet – som i dag inte är särskilt upplyftande, säger Olof Sjöström. – Man har alltså inte gett sina kunder mervärde för de extra pengar de betalt. Det här kräver ju att man har känsla och kunskap om marknadens rörelser och de olika företagen, för att den vägen åstadkomma en merförräntning åt kunden. Dåligt jobb Stiftelsen för strategisk forskning flyttar nu en stor del av förvaltningen från storbankerna till två mindre förvaltare. Också andra forskningsstiftelser tycker att banker och finanshus gör ett dåligt jobb. Det gäller till exempel teknikbrostiftelserna, som arbetar med att koppla ihop forskning vid högskolorna med näringslivet. En av teknikbrostiftelserna har nyligen tagit bort uppdraget från Handelsbanken. Vårdalstiftelsen, som delar ut medel till vård och allergiforskning, sa också nyligen upp sitt kontraktet. Här gällde det Nordea och förvaltningen av 400 miljoner, som sköttes utan något engagemang från bankens sida, säger Ewa Ställdal, VD vid Vårdalstiftelsen. – I samband med att utmaningarna på börsmarknaden började, och att vi kanske förväntade oss i sådana tider en mer aktiv förvaltning, så kände vi oss besvikna över Nordeas sätt att hantera vår portfölj.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".