Positiv rapport från IBM

Datajätten IBM, världens största tillverkare av datorer, presenterade på onsdagen sin kvartalsrapport som visade på en ökad vinst och som dessutom var högre än väntat. Marknadens reaktion var positiv och aktiekursen steg under efterhandeln på New Yorkbörsen.
Det finns ett talesätt på Wall Street som låter - såsom IBM rör sig, så rör sig också marknaden - det vill säga att världens största datortillverkare har en sån viktig position och tyngd i den amerikanska ekonomin att plussiffror i kvartalsrapporter normalt innebär att aktiekurserna stiger, och tvärtom. Och efter börsens stängning på onsdagskvällen presenterade IBM en rapport som visade på en större vinst än vad marknaden hade förväntat sig - även om den var mindre än under samma period i fjol. Och även när man räknat bort det som brukar kallas för engångskostnader - bland annat försäljningen av hårddiskenheten - så var resultat åtmonstone en liten positiv överraskning. I den så kallade efterhandeln steg IBM-aktien och drog med sig flera andra bolag i branschen uppåt, bland annat Microsoft. IBM har ju sakta men säkert flyttat tyngdpunkten från tillverkning till service av dataprodukter, och fortsätter nu enligt uppgift på den banan, inte minst eftersom det råder fortsatt osäkert läge för framtiden i branschen. Det talas här i USA om fortsatta omstruktureringar och personalminskningar. En annan datajätte, Sun Microssystems, som redovisar sitt resultat under torsdagen, väntas t ex meddela att företaget ska göra sig av med tusentals anställda. På USA-börserna sjönk kurserna kraftigt under onsdagen efter några dagars uppgång. Det var bland annat dåliga resultat och prognoser från Motorola och Intel gjorde att Dow Jones-index backade med 2,7 procent och Nasdaq slutade på minus 3,9 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".