Mp vill minska utsläppen med 80 procent

Miljöpartiet vill att Sverige ska minska utsläppen med växthusgaser med 80 procent till 2050. Det är vad som krävs för att hejda växthuseffekten.

Sverige ska bli ett föregångsland, tycker Magnus Johansson som är sammankallande i miljöpartiets partistyrelse.

– Vi har ju ett starkt förtroende hos väljarna inom miljöfrågor och det vill vi behålla. Då måste vi se till att få med oss hela vårt parti på nya, djärva förslag. Vi tycker till exempel att koldioxidutsläppen måste minska med 80 procent fram till 2050. Det är ett radikalt mål och det vill vi naturligtvis ha partiet med oss på, säger han.

I linje med FN-krav
Enligt FN:s tredje klimatrapport som offentliggjordes i fredags krävs utsläppsminskningar på mellan 50 och 85 procent fram till 2050. Miljöpartiets krav på att Sverige binder upp sig för 80 procent är alltså i linje med vad FN kräver.

Ändå har inget land hittills vågat binda sig för en så omfattande minskning av utsläppen. Det enda som satt upp ett mål åt det hållet är Storbritannien som beslutat sig för att minska sina utsläpp med 60 procent.

Miljöpartiet vill nu att Sverige ska gå längre och samtidigt driva på för att en 60-procentig minskning ska bli det globala målet. För att nå det krävs väldigt långtgående omställningar av transporter och energiproduktion. Om två veckor håller miljöpartiet kongress. Då kommer partistyrelsen att lägga fram det här förslaget.

Renodla miljöpolitiken
Under åren då partiet stödde den socialdemokratiska regeringen var miljöpartiet med och påverkade politiken på alla möjliga områden. Nu när partiet är i opposition vill miljöpartiet renodla och vässa sin miljöpolitik.

Anledningen är att det har fått konkurrens. I dag vill alla partier minska utsläppen. Då måste miljöpartiet sticka ut, säger Magnus Johansson.

– Det har nu blivit en fråga som väldigt många försöker muta in och också spela på. Vi ser hur intresset växer. Vi tror från partistyrelsens sida i miljöpartiet att det är viktigt att vi fortsätter visa väljarna att vi är bäst. 

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se