Få chaufförer klarar nya taxiprovet

Det visar sig att många taxichaufförer har minst sagt usla kunskaper. För några veckor sedan återinfördes Vägverkets körprov och hittills har bara en tredjedel av de som har gjort testet fått godkänt.

En del kunde inte ens köra bil, berättar Anders Wedberg på Vägverket.

– Vi har haft ett antal fall där våra kollegor, förarprövarna, har fått ingripa i körningen för att inte råka ut för olyckor. Vi har elever som inte har några kunskaper om hur man säkrar och placerar bilbarnstolar. Vi har brister i regler om skolskjuts och brister i fordonskännedom, berättar han.

Svårare prov
Innan körprovet avskaffades för nio år sedan, under protest från både myndigheter och taxinäringen, var läget inte mycket bättre. Då kuggades hälften av förarna. Nu är provet svårare och mer omfattande.

Men det är inte säkert att man får jobb som taxichaufför ändå, även om man klarat första gallringen i vägverksprovet. I alla fall inte på de stora taxibolagen.

Taxi Stockholm har egna tester, berättar Hans Nyström som är tillförordnad vd.

- I vår utbildning utbildar vi mer inriktat på beteende och attityd gentemot kunden. Vi utbildar också naturligtvis hur man spänner fast bilbarnstolar och annat. Men vi är glada att Vägverket testar körkompetensen.

20 000 farliga förare
Vägverket räknar med att omkring 20 000 chaufförer har släppts ut i taxichaufförsyrket med bristande kompetens under de senaste nio åren då körprovet inte har funnits.

Som taxikund har man alltså anledning att vara orolig.

– Jag kan hålla med om att många taxiförare har släppts ut med bristande kunskaper. Men nu har väl många lärt sig mycket under åren som taxiförare, säger Anders Wedberg på Vägverket.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se