Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fusksprit skördar allt fler ryska liv

Allt fler ryssar dör i alkoholförgiftning. Orsaken är ofta oseriösa tillverkare som säljer fuskprodukter. Uppemot 40 procent av alkoholprodukterna på den ryska marknaden kan vara falska.
Bara under de första sex månaderna i år har närmare 25 000 ryssar dött i alkoholförgiftning. Vilket är en ökning med nästan tio procent jämfört med samma period förra året. En av de främsta anledningarna till det försämrade hälsoläget i Ryssland, och även under Sovjettiden, brukar och brukade förklaras med den höga alkoholkonsumtionen. En genomsnittlig rysk man dör till exempel redan vid 59 eller 60 års ålder. Folkligt missnöje över ingripanden Men ingen rysk ledare tycks vilja göra något åt saken. Väl medvetna om att alkoholrestriktioner leder till folkligt missnöje. Den siste Sovjetledaren Michail Gorbatjovs popularitet sjönk kraftigt när han i mitten av 80-talet försökte sig på en kampanj mot alkoholen. Sedan finns en stark rysk lobbygrupp numera - de många sprittillverkarna från både Ryssland och väst som fullkomligt överöser den ryska marknaden med ständigt nya alkoholprodukter. En mycket lönande verksamhet. Mycket falsk sprit som säljs Problemet är bara att en rad av dessa tillverkare - framför allt ryska ar oseriösa och använder sig av fuskprodukter. Det har alltså kostat närmare 25 000 ryssar livet bara under de första sex månaderna. Motsvara 3 000 döda svenskar Om man översätter dödstalet for alkoholförgiftning i Ryssland och jämfor med den svenska befolkningen. Så skulle det motsvara 3 000 döda alkhoholförgiftade svenskar per år. Ungefär 40 procent av alkoholprodukterna på den ryska marknaden är falska uppger ryska nyhetsbyran Interfax på torsdagen. Det är framför allt på landsbygden som de falska, dödande spritsorterna säljs.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".