Gül drar sig ur presidentvalet i Turkiet

Den ende kandidaten i det turkiska presidentvalet, den nuvarande utrikesministern Abdullah Gül, har dragit tillbaka sin kandidatur. Det meddelade han på söndag förmiddag efter att parlamentet på nytt hade försökt välja honom till president, utan att få ihop tillräckligt många röster.

– Efter det här är min kandidatur utesluten, sa utrikesminister Abdullah Gül, sedan hans styrande AK-parti för andra gången misslyckats med att samla tillräckligt många ledamöter i parlamentet för att omröstningen skulle vara giltig.

I en dom som många menar är politiskt färgad, beslutade Turkiets författningsdomstol nyligen att minst två tredjedelar av parlamentsledamöterna måste vara närvarande när parlamentet väljer ny president.

Redan i det första försöket, i förra veckan, var för få närvarande, eftersom oppositionen bojkottade omröstningen. Så trots att det styrande AK-partiet har egen majoritet i parlamentet är det omöjligt för dem att få sin kandidat tillsatt.

Den politiska låsningen har fått parlamentet att utlysa nyval till sommaren och regeringspartiet vill också driva igenom reformer som gör att presidenten i framtiden väljs av folket istället för av parlamentet.

Presidentposten ses i Turkiet som den yttersta symbolen för republiken, och för åtskillnad mellan stat och religion. Flera framträdande personer inom AKP har ett förflutet inom politisk islam och bland annat oppositionen, militären och hundratusentals människor som den senaste tiden demonstrerat i Turkiet motsatte sig att partiet, som alltså redan är i regeringsställning, också skulle erövra presidentposten.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se