Flyttat krigsmonument invigs i Tallinn

Efter gatubataljerna kring flytten av den omstridda bronssoldaten förbereder sig nu Estland på olika vis så att våldet inte upprepas de närmaste dagarna då Ryssland traditionellt firar segern över Nazityskland.

Under veckoslutet rapporterade också estnisk tv om hur statyn blivit en turistattraktion för finnar och svenskar. Peter från Sverige toppade estniska tv:s huvudnyhetssändning i helgen. Han gillade den omstridda bronsstatyns nya hemvist på en militärkyrkogård i Tallinn, just nu en stor turistattraktion.

Därmed lämnade Peter, kanske omedvetet, ett bidrag till myndigheternas ansträngningar att behålla lugnet som nu råder i stan under de två känsliga dagar som komma skall.

Invigningsceremoni på stan
Först tisdag, för esterna de stupades dag, då också bronsstatyn bestås en formell invigningsceremoni på sin nya plats. Den hålls på försvarsministernivå, utan närvaro av statsminister Andrus Ansip.

På onsdag infaller så ryssarnas traditionella minnesdag för segern i andra världskriget. Estlands polischef Raivo Aeg slog igår fast att större utomhussamlingar och politiska anföranden fortfarande är förbjudna, men att ryska veteraner på 9 maj får lägga blommor, bära medaljer och uniformspersedlar.

Vita blommor på krigsmonumenten
Alkoholförsäljningen i stan begränsas. Ett privat gemensamt estnisktryskt initiativ går ut på att alla de här två dagarna lägger vita blommor på samtliga krigsmonument, som försoningssymbol. Återstår att se om allt det här dövar oron för mer våld.

Diskussionerna man och man emellan om det som hänt dämpas i varje fall inte.
– Om alla i Europas regeringar skulle göra som i Estland blir det många flyttlass med krigsmonument kors och tvärs i Östeuropa, säger en ryskspråkig man.

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se