”Inget fel vid valfångstomröstningen”

Det var inga oklarheter vid den omröstning som gjorde att Island släpptes in i Valfångstkommissionen. Det säger kommissionens svenske ordförande Bo Fernholm, efter kritik mot röstningsproceduren. Den svenska regeringen anser att Sverige förleddes att rösta fel och öppna dörren för kommersiell valfångst.
Men Bo Fernholm menar att kommissionens länder själva får ta ansvar för hur de röstar. – Min bild är att kommissionen är splittrad mitt itu och att varje omröstning kan, mer eller mindre slumpmässigt, gå den ena eller den andra vägen. Det har vi sett vi de två möten vi haft då frågan varit uppe. Har du som ordförande något ansvar för att det blev missförstånd eller felaktigheter i omröstningen? – Nej det anser jag inte, säger Bo Fernholm. Island ansökte åter om medlemskap i Valfångstkommissionen, som man lämnade för tio år sedan. Men till det var också kopplat en reservation mot det stopp för valfångst, som gäller sedan 1986. I den svenska instruktionen står det klart och tydligt att Sverige inte ska godta någon sådan reservation från Island eftersom man anser att det urholkar konventionen. Bo Fernholm säger att hans förslag röstades ner med hjälp av Sverige: – Vi skulle göra samma beslut som förra gången, nämnligen upprättahålla besluten från förra London-mötet att kommissionen är kompetent och reservationen inte accepteras, det vill säga att Island därför inte skulle vara medlem. Bo Fernholm vill inte ta på sig något ansvar för att ha virrat till beslutsordningen och gett oklara alternativ: – Det var klart för alla övriga medlemsländer hur man skulle göra för att få sin vilja igenom. Och jag tror nog det var klart för Sverige också. Flera möten kommer att äga rum i den här frågan de närmaste dagarna. Ordföranden i valfångskommissionen, Bo Fernholm, kommer att kallas till miljödepartementet nästa vecka för att redogöra för röstningsförfarandet. Departementet anser att detta är en sån blunder att man även diskuterar eventuella åtgärder mot de tjänstemän, som på eget bevåg har beslutat hur man ska rösta utan att kontakta de politiskt ansvariga. Frågan är om det går att häva beslutet: – Det vet jag inte. Det är ju ålderdomliga och komplicerade regler som styr den här organisationen där regelverket formulerades för femtio år sen. Det är nog inte enkelt i varje fall, konstaterar Bo Fernholm.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".