Risk för utökad elektrikerstrejk

Vid lunchtid träffas parterna och medlarna igen i den pågående elektrikerkonflikten. Om man inte kommer överens om ett nytt avtal kommer konflikten att utökas betydligt, säger de fackliga representanterna.

Redan på måndagsmorgonen trappades konflikten upp när ungefär 200 elektriker vid ett 30-tal mindre företag i landet togs ut i strejk.

– Det känns lite konstigt att veta att det bara är visom strejkar i hela Skåne. Man känner sig lite ensam, när de inte tar ut fler, säger Urban Strandberg på företaget Jelmo i Landskrona.

Hur är strejkviljan bland dina arbetskamrater?

– Jag tror den är ganska god. Vi vill ha ett bra avtal, så det fungerar, säger han.

Nu behöver Urban Strandberg och hans tretton kollegor på Jelmo i Landskrona kanske inte vänta så länge till på att få sällskap i strejkandet.

Om parterna inte kommer överens vid mötet med medlarna kommer det ett nytt varsel redan i eftermiddag.

Då blir betydligt stridsåtgärderna mer omfattande än de ungefär 250 strejkande som redan är uttagna i strejk, men exakt hur stort varsel det blir, vill Elektrikerförbundets förhandlingschef inte säga.

– Det blir i så fall en stor omfattning, säger Ronny Wenngren.

Tar ni ut samtliga medlemmar då?

– Nej, det tror jag inte.

Redan i helgen träffades parterna utan framgång, säger Ronny Wenngren.

– Vi ringde dem bara och träffades, men det har inte lett till något.

Den stora knäckfrågan är elektrikernas krav på att arbetsgivarna ska betala en avgift till facket för att de ska genomföra lönegranskningar.

Det tänker arbetsgivarna inte gå med på, säger Åsa Kjellberg Kahn, som är förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen EIO, men hon är ändå hoppfull inför dagens möte med medlarna.

– Som läget såg ut i fredags, såg det väldigt mörkt ut. Jag var väldigt pessimistisk, men nu har jag anledning att vara mer optimistisk. Bara det förhållandet att vi har blivit kallade till ett nytt möte är löftesrikt, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen EIO.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se
Nisse Danielsson, SR Malmö
nils.danielsson@sr.se