Reinfeldt räknar med franska reformer

Statsminister Fredrik Reinfeldt räknar med att samarbeta mycket med Frankrikes nya president de kommande åren. Det säger han i en första kommentar.

– Väljarna i Europa visar allt tydligare att de vill ha en politik som siktar in sig på jobb och gör det mer lönsamt att arbeta. Sarkozy var den som hade det tydligaste programmet för detta, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Vad kommer det betyda för Frankrike?

– För Frankrike väntar nog omfattande reformer nu. Det är en fransk ekonomi som tappar i konkurrensförmåga. Sarkozy får göra det som väldigt många andra länder gör, också Sverige. Göra förändringar så att det lönar sig bättre att arbeta och se till att jobben växer till.

Vad får valet av Sarkozy för betydelse för EU och europasamarbetet?

– Sarkozy har indikerat att han ser framför sig ungefär samma typ av lösning som det tyska ordförandeskapet förbereder för fördraget, att få slut på den långa process på hur vi ska få ett bättre beslutsfattande inom EU och möjliggöra utvidgning. I övrigt får vi avvakta lite. Det betyder väldigt mycket för Sverige eftersom vi tillsammans med Tjeckien och Frankrike ska ha ordförandeskap efter varandra och också förbereda vårt ordförandeskapsperiod tillsammans. Jag räknar med att samarbeta mycket med Sarkozy kommande år, säger Fredrik Reinfeldt.

Tvekan om Turkiet
Folkpartiets partiledare och utbildningsminister Lars Leijonborg ser flera fördelar med Sarkozy på presidentposten.

– Han är inställd på att försöka komma bort från den gamla fiendskapen mellan Frankrike och USA, det tror jag är bra. Ända sedan de Gaulles dagar har det varit en animositet där som jag tror att världen tjänar på om den kan överbyggas och det verkar Sarkozy inställd på, säger folkpartiets partiledare.

Men Lars Leijonborg tycker också att Sarkozys negativa inställning till Turkiets medlemskap i EU är bekymmersamt.

Göran Hägglund säger att det är glädjande att Frankrike fått en president som har höga ambitioner för ett fortsatt reformarbete inom EU.

Kritik från vänster
Socialdemokraternas internationella sekreterare Ann Linde befarar att det kan bli ökade spänningar mellan olika grupper i Frankrike under Sarkozys ledarskap. Även EU-samarbetet kommer att påverkas tror hon.

– Det ena är att han så tydligt vill behålla EU som en vit, kristen, vitemansklubb och är definitivt negativ till att ta in Turkiet. Det andra är hans mycket tydliga sympati för Bush och hans sätt att bedriva amerikansk politik. Det tror jag kan leda till spänningar inom EU, säger Ann Linde.

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly, är mycket kritisk till Sarkozy.

– Det finns ganska oroväckande delar av hans kampanj, till exempel ett inslag av främlingsfientlighet som gjort att han har svept hem Le Pens högerextrema väljare. Också en tveksamhet från hans sida mot Turkiet som blivande EU-medlem, vilket kanske hänger ihop med den främlingsfientlighet han visat prov på. I övrigt är Sarkozy en klassisk högerpolitiker som vill gynna de redan rika och slå mot arbetslösa, säger vänsterpartiets Lars Ohly.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se