Låst läge om jordbrukspengar inför EU:s utvidgning

Anders Fogh Rasmussen, statsminister för EU:s ordförandeland Danmark, har i Stockholm träffat statsminister Göran Persson inför EU:s toppmöte nästa vecka. Toppmötet gäller EU:s utvidgning och inför det pågår det nu en strid om jordbrukspengar där Danmark och Sverige står på olika sidor.
–Vi kan inte göra framtida jordbruksreformer till nya förutsättningar för att utvidga EU, säger Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen och antyder därmed att den linje Sverige, Tyskland, Holland och Storbritannien driver riskerar EU:s utvidgning. Dom fyra länderna godkänner inte EU-kommissionens förslag att nya länders jordbrukare till en början ska få tjugofem procent av det direktstöd nuvarande EU-länders bönder får. Om tio år ska både gamla och nyha EU:länders jordbrukare ha samma stöd. Förslaget ryms inom nuvarande budget, men Sveriges statsminister Göran Persson kräver mer än så. –Det handlar om villkoren för utvidgningen också. En sak är att man tror på en utvidgning, vi har drivit den kanske hårdare än något annat medlemsland, men vi ser en komplikation som nu börjar lösa ut innan vi tar det slutliga beslutet. Där är vi fasta i vår övertygelse och vi har rätt så kraftiga allierade i den här diskussionen, Tyskland och Storbritannien. Men blir det inte svårt att driva den här linjen eftersom Sverige är 100-procentigt för utvidgningen? –Nej det är inte svårt. Det är en fullkomligt normal politisk situation där man har en målkonflikt. Det är olka saker som ska lösas och de är inte alltid inbördes förenliga. Då hittar man i politiska sammanhang en kompromiss och det kommer man nog att göra här också. Statsminister Göran Persson och tiden fram till EU-toppmötet i Köpenhamn i december kan nu bli en enda lång förhandling om dom blivande EU-medlemmarnas jordbruksstöd. En lösnin kan bli att EU skriver fast framtida förändringar. Men det måste i så fall vara så hårda skrivningar. Så hårda att dom inte kan stoppas av kandidatländerna som när jordbruksstödet ska göras om blivit fullvärdiga EU-medlemmar med röster som tillsammans kan väga nog så tungt.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".