Blair ställer ultimatum till IRA

Storbritanniens premiärminister Tony Blair krävde på torsdagskvällen att den irländska republikanska armén IRA försvinner för att fredsprocessen på Nordirland skall ha en framtid.
Blair talade i Belfast dit han kom på överraskande blixtbesök. – Vägskälet har nåtts och tiden är kommen för att välja väg, sade Tony Blair, som uppgav att han är beredd att ge alla garantier som krävs om en fungerande och rättvis maktdelning på Nordirland, men att processen är dömd om IRA finns kvar på den katolska sidan som en väpnad grupp halvvägs i och halvvägs utanför fredsprocessen. Blair kom utan förvarning till Belfast, och väl där talade han klarspråk på ett sätt som han aldrig gjort förut. Ett diplomatiskt inlindat språk har alltid ansetts nödvändigt för att bit för bit föra den snåriga nordirländska processen framåt. Men nu, när förtroendekrisen mellan de protestantiska och katolska delarna av provinsregeringen hade nått ett sånt bottenläge att Nordirlands självstyre suspenderades i måndags, valde Blair att agera snabbt och med chockverkan. – Symboliska gester duger inte längre, sade han med adress IRA och dess politiska gren Sinn Fein. De måste välja – och de måste inse att om de har hotet om väpnad kamp kvar i bakfickan, så driver de bara protestantiska väljare i armarna på den sidans politiska hökar.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".