Svårt för föräldrar till funktionshindrade få rätt

Föräldrar till funktionshindrade barn har svårt att få det stöd de och barnen har rätt till. Man måste vara mycket offensiv mot myndigheterna för att få lagstadgad hjälp, visar en undersökning som Riksförsäkringsverket gjort.
FN:s barnkonvention säger att inget barn ska diskrimineras på grund av sitt funktionshinder – men enligt den undersökning som Riksförsäkringsverket gjort på hur föräldrar till funktionshindrade barn upplever sin situation, så lever inte Sverige upp till barnkonventionen. Det är ingen ljus framtidsbild för det barn som inte har en förälder som slåss för rättigheterna, berättar försäkringsanalytiker Anna Karlsson på Riksförsäkringsverket. – Om man inte som förälder både har tid och möjlighet att fightas, så är det väldigt svårt för barnet att få de stöd man har rätt till, både ekonomiskt och insatser som personlig assistent och liknande. Oavsett om det är från försäkringskassan eller kommunen. Då lever man ju inte upp till FN:s barnkonvention, som säger att alla barn ska ha samma rättigheter? – Det är en tolkning man kan göra av det, ja. Anna Karlsson har under sommaren djupintervjuat nio familjer som har funktionshindrade barn om hur dom upplever stödet från samhället. Och det dom framförallt efterlyser är en samordnad information. En förälder utrycker det så här: ”Tänk om jag mötte någon som som sade: jag är ansvarig. En sådan person skulle jag vilja tillbringa några dagar med.” ”Det gäller att vara frisk” Att få eller inte få hjälp beror alltså i mycket stor utsträckning på hur aktiv en förälder orkar vara. Det intygar Tomas Becker som har en funktionshindrad dotter. – Det är väl som alla föräldrar uttrycker det – det gäller att vara en frisk förälder för att orka med att ha ett sjukt barn, säger han. Vi har varit väldigt aktiva. Studien ingår i ett större projekt som ska leda fram till ett förslag om en ny lagstiftning om det statliga ekonomiska stödet till funktionshindrade. Det nya lagsförslaget kan komma under nästa år. Nästa samtliga föräldrar i intervjun menar att det inte är något fel på det stöd som finns. Tomas Becker igen. – Man kan säga som Försäkringskassan gjorde en gång i tiden, att lagsiftningen finns det ingen anledning att ändra på. Det kan jag hålla med om. Lagstiftningen är jättebra. FN:s barnkonvention är också fantastiskt bra. Men efterlevandegraden, det är det svåra. Tjänstemän största hindret Men det är alltså svårigheterna att få reda på sin rättigheter och ibland är det enskilda tjänstemän som utgör det största hindret. En förälder utrycker det så här om sina möten med försäkringskassan: ”Jag är rädd för att ta telefon och prata med dem. Man känner sig pytteliten och man har en massiv mur av motstånd som man måste bryta ner.” Det föräldrarna eftersöker är en person som kan hjälpa dem i kontakterna med alla myndigheter, och Anna Karlsson på Riksförsäkringsverket menar att det behövs mycket information. – En informationskampanj både till berörda parter och till allmänheten, tror jag skulle lösa många av de här problemen.
Margita Boström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".