Lågt elpris kan stiga av utsläppshandel

Elen är relativt billig just nu. Priset på elbörsen Nordpool är inte ens hälften av vad det var för ett år sedan. Men marknaden tror på högre priser eftersom de nyautsläppsrätterna för koldioxid börjar handlas nästa år.

– Om man tittar på marknadspriserna för el ligger de på en relativt låg nivå fram till och med kvartal tre i år. Sedan ser man att priserna stiger, säger Bo Hesselgren, chef på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Ungefär 21 öre, så såg medelpriset ut för en kilowattimme på elbörsen Nordpool i april. Förra året samma tid var priset 46 öre.

Flera faktorer inverkar
Halveringen beror på att flera byggstenar som påverkar elpriset samverkat neråt. Det finns mycket vatten i magasinen, det milda vädret lett till lägre elförbrukning än vanligt, och så har priserna på utsläppsrätter för koldioxid har gått ner.

Men säg den glädje som varar för evigt.

– Vi gör en bedömning att närmaste månaderna kommer att fortsatt vara låga, säg över sommaren, säger Anders Hellborg, chef för elbolaget Fortums privatmarknad.

Marknaden räknar med att utsläppsrätterna som börjar gälla vid årsskiftet kommer att bli dyrare än dagens, eftersom de kommer att delas ut snålare än tidigare. Det kommer att pressa elpriserna uppåt.

”Gör ett val”
Men man kan inte vara helt säker, så det finns inget generellt råd till alla dem som undrar om dom ska binda eller ha rörligt elpris, säger Bo Hesselgren som är chef på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Han tycker det är viktigast att man göra ett val. Om man inte gör det får man det så kallade tillsvidarepriset, och det är nästan alltid dyrare i längden.

– Har man stor förbrukning, till exempel husägare med elvärme, brukar man ofta kunna pressa kostnaden med ett par 1000 kronor om året genom att över huvud taget ha ett avtal. Även lägenhetskunder kan spara åtminstone några 100 kronor på att aktivera säg, säger Bo Hesselgren på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Virve Hedenborg
Virve.hedenborg@sr.se