Goda tider spås för ekonomin inom EU

EU-områdets ekonomi är allt hetare. Det kan man säga efter måndagens besked att EU-kommissionen skriver upp sin tillväxtprognos kraftigt för euroområdet.

EU-kommissionens vårprognos förutspår att de goda tiderna fortsätter. Det innebär sjunkande arbetslöshet, krympande budgetunderskott och ytterligare tillväxt: 2.9 procent i år och 2.7 procent nästa år räknat som ett genomsnitt för hela EU.

Hetast är de östeuropeiska ekonomierna. Lettland toppar tillväxtligan med 9,6 procent, följt av Estland och Slovakien. Tungviktaren Tyskland ligger betydligt lägre men tuffar på i god medvind.

Bakom uppsvinget i Europa finns en självförstärkande trend. Företagen gör goda vinster och de kan bygga ut med hjälp av gynnsamma finansieringsvillkor för att höja produktionskapaciteten. Arbetsmarknaden förbättras, optimismen sprider sig, folk handlar mer och den inhemska konsumtionen, som tidigare tyngt, stiger.

Men det finns orosmoln. Till exempel ekonomin i USA som bromsar in och bostadsmarknaden där kan komma att påverkas negativt. Ett högt oljepris liksom politisk oro kan också ställa till det, men överlag tecknar EU-kommissionen en mycket ljus bild. Även inflationshotet tonas ned, men vilken styrränta som kommissionen räknar med, avslöjas inte. 

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se