Iranskt ministerbesök väckte protester

Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki träffade på måndag kväll utrikesminister Carl Bildt under sitt besök i Sverige - ett besök som orsakat kraftiga protester.

”Carl Bildt hycklare”, ”Mottaki mördare” skanderade ett par hundra exiliranier i protest mot besöket på eftermiddagen. Och mot den hårdföra regimen i Iran och förtrycket av kvinnor, bland annat.

Flera svenska organisationer som Publicistklubben och Författarförbundet har också protesterat.

Sveriges ståndpunkt
Carl Bildt förklarade på en pressträff att han framfört Sveriges ståndpunkt om mänskliga rättigheter, att han och Mottaki har olika åsikter och han svarade också på vad de omfattande protesterna betytt.

– Jag har inte sett dem för jag har inte varit hemma, jag har varit i Indien. Men vår grundinställning är att vi måste ha dialog. Konflikter har vi för många i den delen av världen. Detta är en del av de ansträngningar som den Europeiska unionen i helhet gör, sade Carl Bildt.

Men trots alla protester, är det rätt av Sverige att ta emot Motacki nu?

– Ja, vi har en dialog. Den Europeiska unionen har en rätt omfattande dialog, som bekant, med Iran för att försöka lösa de problem som är. Det är förankrat i de beslut som säkerhetsrådet och ministerrådet har fattat när det gäller den politik vi ska föra gentemot Iran. Men då måste vi också se till att de åsikterna når fram till de iranska företrädarna.

Mötet mellan Sveriges och Irans utrikesministrar är det första sedan Anna Lindh var i Iran 2002.

Irans kärnenergiprogram
Förutom mänskliga rättigheter diskuterade Carl Bildt och Manouchehr Mottaki bland annat Irans kontroversiella kärnenergiprogram och det var ytterligare ett skäl till att mötet ägde rum just nu.

– Det finns en deadline den 23 maj, då IAEA kommer att rapportera till FN:s säkerhetsråd. Har det inte skett några framsteg i den frågan då kommer säkerhetsrådet att gå vidare med ett nytt paket av sanktioner. Då handlar det om att försöka undersöka om det finns något sätt att lösa upp den frågan eller i varje fall börja lösa upp den. Detta sker samtidigt som den regionala dialogen och dialogen om mänskliga rättigheter, sade Carl Bildt.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se