Socialistpartiet skakat efter Royals förlust

Inom det franska socialistpartiet har det redan brutit ut en hård kamp mellan de olika fraktionerna efter att Ségolène Royal förlorade presidentvalet.

På måndag kväll höll partitoppen krismöte och redan någon timme efter att förlusten blev känd gick en av Royals inre konkurrenter ut med svidande kritik.

Elefanterna - gubbarna - i det franska socialistpartiet har åter börjat trampa upp damm. De har tuggat avundsjukt i buskarna och gett mycket lite stöd åt gasellen Ségolène Royal under valkampanjen.

Konkurrent stiger fram
Dominique Strauss Kahn ville bli socialisternas presidentkandidat, men partimedlemmarna valde i stället henne. När hon nu snubblade på mållinjen, vädrade han redan i söndagskväll nya chanser att inta första platsen.

– Socialistpartiet har inte fungerat de senaste fem åren. Jag är redo att leda förnyelsen, sa Strauss Kahn, en ur partiets högerfalang. Vänsterfalangens Laurent Fabius uttalade sig också.

Ségolène Royal har växlat upp och vill också axla rollen som oppositionsledare.

Parlamentsval
I måndags kväll höll partitoppen krismöte. I juni är det parlamentsval och partiet skakar. Självklart gäller det då att underminera högerpartiet UMP och Sarkozys position så gott det går. Men slitningarna mellan den ideologiska vänsterfalangen och den mer socialdemokratiska högerkanten kan få partiet att spricka.

Mittenpolitikern François Bayrou kommer med locktoner för att skapa något nytt i mitten.

Krismötet ledde endast till kommentaren att partiet står enat. Fasaden måste hålla över parlamentsvalet.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se