Bush varnar för stigande dödstal i Irak

Amerikanerna måste göra sig beredda på höga dödstal bland de egna trupperna i Irak den närmaste tiden. Det sa Vita huset efter att åtta soldater dödats i Irak under söndagen.

Samtidigt som president Bush och demokraterna i kongressen förhandlar om hur det fortsatta kriget i Irak ska finansieras och hur länge trupperna ska stanna kvar, så förbereder nu Vita huset det amerikanska folket på att dödstalen bland de egna soldaterna i Irak kan bli allt högre den närmaste tiden.

Bara under april månad dog hundra amerikanska soldater i kriget och maj har alltså också inletts mycket blodigt.

Ny taktik
En talesman för Vita huset säger att högre dödstal är att vänta den närmaste tiden eftersom den nya taktiken, nämligen att med fler soldater försöka göra huvudstaden Bagdad säkrare, går in i ett avgörande skede då mer våldsamma delar av staden ska säkras.

Att på detta sätt försöka förbereda folket på att ännu fler soldater ska komma hem i kistor är sannolikt ett försök från Vita huset att förekomma ännu hårdare folklig kritik.

Över 3 300 amerikanska soldater har dött i kriget hittills och en opinionsundersökning i tidningen Newsweek i helgen visade att president Bushs popularitetssiffror hade fallit ner till 28 procent, den lägsta siffran hittills för honom i Newsweeks återkommande mätningar.

Låga popularitetssiffror
Andra undersökningar visar något högre popularitetssiffror för honom men i genomsnitt ligger de nu på mycket låga nivåer för en sittande president.

Presidenten förhandlar just nu med demokraterna i kongressen hur det fortsatta kriget ska föras.

Demokraterna kräver någon form av slutdatum för kriget, något som presidenten skarpt motsätter sig.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se