Vattningsförbud hotar australiska bönder

Den långvariga torkan i södra Australien gör nu vardagslivet besvärligt för en majoritet av kontinentens 20 miljoner invånare. Strikta begränsningar för hur mycket vatten hushållen får använda har införts.

Premiärminister John Howard säger att om inget regn kommer snart måste konstbevattning av grödorna förbjudas helt, vilket är ett svårt slag för 50 000 bönder.

Torkan påverkar jordbruket säger Guy Barnett som är forskare vid forskningsinstitutet CSIRO.

De två stora floderna Murray och Darling som annars förser den australiensiska kornboden i sydost med vatten och samtidigt bidrar till storstaden Melbournes dricksvatten, har nu förvandlats till rännilar.

Dråpslag för bönderna
De 50 000 bönderna i området står inför ett förbud mot att konstbevattna sina odlingar, vilket kan bli ett dråpslag mot näringen.

Många röster höjs också för att man ska dra ner på den lönsamma vintillverkningen eftersom man räknat ut att produktionen av en enda vinflaska kostar omkring 60 liter vatten.

Talar man med folk på stan, finns det tusen och ett förslag om hur vattenkrisen ska lösas. Till exempel genom gigantiska avsaltningsanläggningar för havsvatten, eller pipelines där man kan pumpa vatten från norr till torkan i söder, berättar Tom Hatton, chef för vattenprojektet vid forskningsinstitutet CSIRO.

Men gemensamt är att det blir mycket dyra droppar på detta sätt, enligt Hatton.

Begränsad duschtid
Och ändå talar alla om vattenbegränsningarna: ”Vilken nivå ligger ni på?” Det vanligaste svaret är tre eller fyra på den femgradiga skalan. Då får man inte tvätta bilen, eller vattna den gräsmatta som inte redan torkat bort, och tiden i duschen kan också komma att begränsas.

Den som gör av med för mycket vatten, får minskat tryck i kranarna och mindre vattentillgång som straff.

Inne i storstäderna installerar nu de som kan regnvattenbehållare på sina bakgårdar för att fånga upp de korta skurar som ersatt säsongens höstregn.

Guy Barnett har gjort som många andra i huvudstaden Canberra. Han har bytt de vattenkrävande liljorna och tulpanerna i sin trädgård mot inhemska arter som tål torkan.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se