Killar fuskar mer på universitetet

Killar fuskar oftare än tjejer på universitetet. I mer än sex av tio fuskfall är det killar som varnas eller blir avstängda för fusk, visar siffror från Högskoleverket. (P3 Nyheter)

Att kopiera någon annans uppsats, men ersätta vart tredje ord med ord från en synonymordbok. Att klistra in lite saker från Nationalencyklopedin och andra uppslagsverk, varvat med ens egna ord. Det är typexempel på hur fusket ser ut i dag, säger Ebba Jansson som är utreder mängder med fuskärenden på Södertörns högskola.

Men det märkligaste hon har varit med om var:

– Den studenten som kopierade sin egen lärares text och lämnade in.

Språkkänsla
Det är killarna som fuskar mest. Trots att de bara utgör 40 procent av studenterna så står de för 64 procent av fusket.

Ebba Jansson tror att en anledning till att färre tjejer åker fast för fusk är deras språkkänsla.

– Det skulle kunna vara så att tjejer är duktiga på att hantera språket så att det inte märks skillnad mellan stycken som man själv har skrivit och det som är lånat. Det vill säga att man kan lägga sig på samma språknivå och få det att flyta snyggare, säger hon.

Objektivt sökverktyg
På Södertörns högskola var det fler kvinnliga än manliga studenter som åkte fast för fusk förra året. Fast eftersom 80 procent av dem som pluggar där är tjejer så är killarna ändå överrepresenterade i fuskstatistiken.

Men samtidigt har Södertörn, precis som fler och fler högskolor, börjat använda ett sökverktyg som jämför studenternas inlämningsuppgifter med annat textmaterial som redan är publicerat. Det kan också vara en anledning till att fler kvinnliga studenter åker fast.

– Eftersom vi använder ett verktyg som är objektivt så åker även de studenter som har en väldigt bra språkbehärskning dit, säger Ebba Jansson.

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se