Våldet ökar i Afghanistan

I Afghanistan har talibanerna ökat attackerna i landet och mer än 100 poliser har dödats de senaste två månaderna, enligt regeringen. Flera människor som kidnappats av talibaner har halshuggits. I huvudstaden Kabul är många oroliga över det ökande våldet.

Ett flott nytt köpcentrum i Kabul, med butiker som säljer allt från damkläder till datorer. I ett populärt kafé här sitter några kvinnor utan burka och dricker läsk. Vid andra bord sitter medelklassafghaner och äter lunch, med varorna de köpt i påsar på golvet - en illustration av Afghanistans snabba ekonomiska tillväxt just nu.

Men under ytan finns ofta en malande oro.
– Senaste tiden har det varit så många självmordsbombningar, också här i Kabul. Många rika lämnar landet, säger Najibullah, föreståndare i en av Kabuls största elektronikaffärer.

Hot om kidnappningar
– Vi är oroliga, vi känner oss inte säkra. Utöver bomberna finns hotet av kidnappningar, säger Najibullah.

Han kan berätta om bekanta som kidnappats eller hotats, om en bankdirektör som inte vågar bo hemma utan sover i hotellrum omgiven av livvakter.

Ute på gatan säger glasshandlaren Ahmad Maksoud att alla är rädda för självmordsbombare. Det har varit ett tiotal attacker i Kabul hittills i år. De flesta riktar sig mot soldater, men merparten av offren brukar vara civila förbipasserande.

Vill inte ha inbördeskrig
Ahmad Maksoud säger att han hoppas att de runt 50 000 utländska soldaterna ska stanna kvar i landet och hjälpa till att hålla ordning.

– Vi vill inte ha inbördeskrig här igen, säger han.

Flera jag talar med verkar besvikna på president Hamid Karzais regering, för att den inte gjort mer för säkerhet och utvecklig. Men största ilskan riktas mot talibanerna, mot deras självmordsattacker och halshuggningar.

– Det talibanerna gör är emot islam, säger Ahmad Maksoud.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se