Världsbankschef pressas mot avgång

Trycket på Världsbankens chef Paul Wolfowits att avgå ökar sedan en intern utredning i natt slagit fast att han brutit mot bankens regler.

Gårdagen var ingen rolig dag för Världsbankens grånade chef, amerikanen Paul Wolfowitz. Först avgick en av hans närmaste rådgivare och inatt svensk tid fastslog en intern utredning, enligt tidningen New York Times, att Wolfowitz verkligen bröt mot bankens regler när han befordrade sin partner och också gav henne ett rejält lönelyft.

Så nu är det ingen överdrift att påstå att trycket är hårt på 63-åringen att lämna sin post.

Arkitekt bakom Irakkriget
Wolfowitz var tidigare vice försvarsminister i president Bushs regering här i USA och beskrivs ofta som en av arkitekterna bakom Irakkriget.

Under sin tid som chef för banken, vars främsta syfte är att genom utlåning av pengar se till att fattigdomen och korruptionen i världen minskar, har han både varit ifrågasatt och hyllad. Hans sätt att leda banken är populärt i en del fattiga länder i Afrika, men det är förstås en försvårande omständighet för honom i sin position som chef att nu själv vara anklagad för korruption.

Avvisar alla anklagelser
Wolfowitz har nu enligt sin advokat 48 timmar på sig att svara på slutsatserna av den interna utredningen och på fredag väntas bankens styrelse ge besked om den tycker att han ska avgå eller inte. Wolfowitz själv har tidigare avvisat alla anklagelser och upplever att han är utsatt för en smutskastningskampanj.

Flera medlemsländer och Europaparlamentet har krävts hans avgång en tid, men så sent som inatt hade han fortfarande Vita Husets och president Bushs stöd. Det är viktigt i sammanhanget eftersom det är USA som av tradition är det land som tillsätter chefen för Världsbanken.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se