Sd värvar unga män på små orter

När Sverigedemokraterna nu satsar på att bli ett etablerat riksdagsparti prioriterar man sina kärnväljare - unga, lågutbildade män från mindre städer. Många av dem återfinns på bruksorter, där partiet nu försöker värva ännu fler röster.

Det hävdar Daniel Pool som är chefredaktör på den antirasistiska tidningen Expo.

– Ute på landsbygd, arbetarklass, framför allt manliga miljöer, så har Sverigedemokraterna ett större stöd än bland många andra grupper. Där bruksorterna är ett ganska tydligt område. Jag tror att man vet att det finns ett stöd där.

Det som Daniel Pool beskriver passar in på Hofors. Bruksorten Hofors ligger några mil väster om Gävle. Både vad gäller skolbetyg och förmögenhet har man bottennoteringar.

Stålverket kvar
På torget i Hofors står 18-årige Alexander Westin. Han röstade på Sverigedemokraterna för att minska invandringen och för att få stålverket Ovaco att stanna kvar.

– Spricker Ovaco spricker Hofors. Då finns det en stuga kvar här till sist.

Det är den här oron som Sverigedemokraterna nu gör sig till uttolkare av. Oron att de traditionella industrierna ska försvinna från Sverige.

– Så har det också blivit med hela den här marknadsliberalismen och kvartalskapitalismen. Man är inte längre lika intresserad av den här långsiktigheten. Förut var företagen oerhört intresserade av sin egen ort och att det skulle gå bra där. Det var ju ofta företagen som byggde hela orten. Det har gått förlorat nu, säger Roger Hedlund som är ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg.

Intressanta orter
Han tror att Sverigedemokraterna kommer att växa sig starka i svenska brukssamhällen och på industriorter, precis som främlingsfientliga partier har gjort i Frankrike och Belgien.

– Kollar vi på vilka våra väljare är så har Hofors ett befolkningssegment som gör det intressant att etablera Sverigedemokraterna i.

Katarina Gunnarsson
katarina.gunnarsson@sr.se