Inga extrapengar till miljöteknikexport

Regeringen skjuter inte längre till några extrapengar för att hjälpa svenska företag som vill exportera miljöteknik. Det oroar bland annat Karin Haara, som jobbar på branschorganisationen Svenska Bioenergiföreningen.

Regeringen skjuter inte längre till några extrapengar för att hjälpa svenska företag som vill exportera miljöteknik. Det oroar bland annat Karin Haara, som jobbar på branschorganisationen Svenska Bioenergiföreningen.

– Jag tycker att det är förfärligt att man bromsar in en utveckling som vi precis har börjat, när vi lanserar miljöteknikföretag på den internationella arenan. Det är nu som intresset är så stort och vi behöver extrastödet, säger Karin Haara.

Sedan år 2000 har Exportrådet fått omkring sju miljoner kronor om året för att hjälpa svenska företag som vill exportera miljöteknik.

Hjälper företagen hitta kunder
De har bland annat använts till att göra branschanalyser, till att delbetala delegationsresor som öppnar dörrar till rätt beslutsfattare och att arrangera företagsbesök för att hjälpa företagen att hitta kunder.

Men i år fick man inga nya pengar. Nu måste företagen betala själva, vilket ger problem, säger Anders Hallersjö på Exportrådet.

– Den här branschen består av väldigt många småföretag, som i dagsläget inte har råd eller erfarenhet. Det blir de lite större företagen som själva har de finansiella musklerna, som gör det, säger Anders Hallersjö.

Sju miljoner kronor
Sju miljoner kronor är ganska lite i det stora budgetsamman-hanget, men i de här sammanhangen är det mycket.

– Det behövs inte alltid så stora summor, men det behövs pengar som är styrda till ändamålet, säger Karin Haara.

I årets budget avsatte regeringen 80 miljoner för att satsningar inom hela miljöteknikområdet. Kanske kan man använda en del av de pengarna, hoppas Anders Hallersjö.

Diskussion med Nutek
– Det skulle man kunna göra. Det är vår förhoppning att de pengarna kan användas. Vi har en diskussion om det med Nutek, säger Exportrådets Anders Hallersjö.

Medan Nutek och Exportrådet pratar ihop sig om hur pengarna ska användas så går tiden.

– Det kommer att bli ett uppehåll i något som egentligen borde flöda, säger Karin Haara på branschorganisationen Svenska Bioenergiföreningen.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se